четвртак, 13. октобар 2011.

Nekoliko detalja i... evo svečane torte

svecana torta majstora
Majstorstvo se ponekad vidi u svakom detalju. Savršene ivice, konzistentan rukopis, i kombinacija zlatnih perlica sa belim kuglicama od fondana za potpuni efekat ogrlice. Ah, naravno i ruža posuta zlatastim prahom...Divna torta. Jedan nivo, a uživanje za oči. Dokaz da veličina nije uvek bitna...

A onda, ako imate smisla za konstrukcije, ako ste precizni i imate osećaja za boje, možete da napravite ovu tortu:


Najveća "težina" u pravljenju ove krive svečane torte je u postavljanju i oblaganju fondanom ovih torti. U pogledu detalja, ova torta je mnogo lakše izvodljiva od prethodne, jer zapravo ne morate da znate veštinu pravljenja grane ruže ili pisanje na torti, što je sve stvar smisla, vežbanja (a potrebno je i da vam se ne tresu ruke!)

Naravno, realno je da su šanse male da bilo koja svečana torta u prvom izvođenju izgleda podjednako dobro početniku i profesionalcu, ipak se ovde radi o tome da je svaka od ove dve torte teška za izvođenje svaka na svoj način. I za jednu i drugu je potrebno iskustvo, smisao i ljubav, radi se samo o tome da majstor koji zna da lepo napravi prvu tortu, možda ne bi umeo tako dobro i drugu, a majstor koji ume da napravi drugu, možda uopšte ne bi znao da napravi grančicu ruže na prvoj...tj. radi se o različitim veštinama.

петак, 7. октобар 2011.

Svečane torte sa ružama

Zdravo svima. Tema su svečane torte. Ustvari, one sa ružama. Možda će neko pitati zaštobaš sa ružama,a odgovor je prilično jednostavan. Ruža od fondana može da izgleda podjednako čaraobno kao i prava ruža. S tim što prava ruža i miriše čarobno, a ruža od fondana je jestiva :D

Cveće na tortama je motiv od davnina i do danas je aktuelan. Samo su same torte postale još savršenije i načini pravljenja cveća još bolji. Izabrala sam ruže, jer je buket ruža u meni uvek budio najtananija osećanja i mislim da je od svog cveća, buket ruža na torti daje najsvečaniji ton.

Ovde možete da pogledate kako se prave ruže od fondana.

svecana torta sa crnim ruzama

Torta na slici je pravi primer za svečane torte sa ružama. Naravno, da bi torta izgledala ovako neophodan je izbor nešto čvršćih torti, kako bi posle nameštanja fondana izgledale ovako savršeno. Naravno, lepota je ovde u jednostavnom odabiru boja cele kompozicije, nežnim cvetićima, mašni, ali i veoma lepom stalku, koji je takođe ukrašen posebnim svečanim papirom sa motivom cvetova. Sve u svemu, lep primer dekoracije svecane torte, gde je dekorater mislio na sve.